sobota 12. června 2010

Kráter Commerson

Jedeme na kráter Piton de La Fournaise. Hlavní a trochu obávaný cíl dnešní cesty z Hell Bourgu do Plaine des Cafres. Druhá nejaktivnější sopka na světě. Aktuálně asi hned po Eyjafjallajökull ;-)

Cesta se klikatí z planiny dole a krajina kolem se neuvěřitelně mění. Začínají tropické palmové háje, pak středomořské platany, pak až na odlišný druh jehličnanů celkem středoevropské kopečky (dokonce s reunionskýma kravkama), o něco výš tisovcový prales, pak horská pahorkatina v chorvatském stylu. Velikost porostu se neustále snižuje. Od několika metrů až po finálních pár decimetrů. Podobně s výškou dřevin klesá i teplota. Z nížinných 24 stupňů až na 13 nahoře. To vše během pár kilometrů. Všude cestou nádherná panoramata. Cáry oblačnosti se válí krajem, chvíli jsme pod ní, chvíli nad ní.

Kousek před cílem parkovišťátko s cedulí Crater Commerson. Zastavujeme a jdeme na obhlídku. Nad kráterem vyhlídková lávka, za ním ze samého okraje skály se ale otevírají dechberoucí výhledy na reunionsky hluboké údolí polozakryté oblačností. Jedna nádhera...!