sobota 12. června 2010

Sopka

Reunionská mladší sopka Piton de Fournoaise (starší vytvořila ostrov a zůstaly po ní "cirky" Mafate, Cilaos a Salazia) je celkem aktivní. Někdy soptí i 3x do roka. Poslední aktivita ale byla snad v roce 2002 a poslední velká v roce 1999. Dnešním kráterem o průměru něco kolem kilometru vrcholí mírný kužel sopky. Okolo jsou pak dva prstence jako pozůstatek starší sopečné činnosti. K jednomu vede asfaltka, k druhému prašná cesta, zbytek musíte po svých.

Nejdřív sejít kolmou stěnu vnějšího kráterového prstence po schodech, pak kilometr po mírně boulovatém lávovém poli s mezizastávkou u malého roztomilého dětského kráteru ze sopečného tufu. Boule lávového pole jsou rozpraskané a místy dramaticky vzedmuté. V prasklinách životodárná přírodní síla ukazuje svou moc. Vyrůstají tu malé keříky jehličnanů a svou zelení ostře kontrastují s hnědí a šedí okolní lávy. Je jich ale poskrovnu a směrem k sopce rychle ubývají.

Po lávovém poli se jde špatně. Starší láva v bochnících a roztodivných klubkách hadů ještě ujde, ale jak dojde na nové lávové proudy s ostrou sklovitou struskou, je po procházce. Je třeba hlídat každý krok, každé došlápnutí. Yveta to dvakrát neuhlídala a půl cesty pajdala. Hledáním těch správných stop se dráha dost prodlužuje. Klikatíte se doprava, doleva, jde vlastně o takové potácení se sopečnými vyvřelinami. Přidejte si pálící slunce a máte docela reálný obraz
naší cesty za kráterem sopky Piton de Fournoaise. Sedm kilometrů na opačnou stranu vulkánu na jediný bod, kde lze nahlédnut do kráteru a sedm zpátky. Obtížností to vychází tak na dvojnásobek.

Odměnou nám byly nádherné výhledy do krajiny pod námi. V bližším okolí plné bočních sopečných kuželíků, v dáli pak už zelenými kopci a stužkou pobřeží. Vše navíc omotané cáry nízké (nižší než my) oblačnosti.

Dala nám zabrat, ale zvládli jsme ji. Pajdající, připáleni, zaprášeni...

Žádné komentáře: